Защо партиите не го могат?

TEDxBG

Как мислите, дали българска политическа партия може да проведе конференция, на която препълнилите залата делегати, в продължение на повече от 9 часа слушат с притаен дъх речи, но не защото такава е партийната повеля, а просто защото им е страшно интересно? Абсурд?

А какво ще кажете, ако на същата тази конференция лидерите не само че държат речите, свободно, без да четат, ами при това го правят на английски език? А делегатите от своя страна са толкова интелигентни, че разбират всичко и без преводачи? Това вече не е абсурд, а научна фантастика, нали?

Сега, простете, ще насиля още малко въображението ви: Представете си, че тези хора не само не са докарани с автобуси, ами са дошли сами и за да слушат речите, са дали по 50 лв. Как ви се струва? Струва ви се, че или ви вземам за връзка репички или санитарите от 4-ти километър са ме изпуснали.

Да, това политическа партия не може да го постигне. И именно там е проблемът на тези формирования. Защо TEDxBG, състоящ се от 6 момичета и 2 момчета, може да го направи? Защо над 1000 души, все млади хора, дават пари, за да слушат с часове за бъдещето на България и света и защо политическите партии не могат да го сторят, макар темите, с които трябва да се занимават, да са същите? Кое събира на едно място толкова български деца, владеещи чужди езици, свободомислещи, изпълнени с креативна енергия и защо на партийни събрания и конференции това не се случва? Защо за политическите форуми е нужна тълпа, сред която ако изобщо има някой с разум, той доброволно се е отказал от него и е предоставил безконтролно тази функция на имагинерната величина, светата партия?

Смея да твърдя, че тези, които ходят на TEDxBG, никога няма да отидат на партийно събрание. Те най-вероятно и никога няма да влязат в политическото управление на държавата: нито самите ще пожелаят, нито онези от партийните събрания ще ги поискат. По този повод много хора биха започнали предното изречение със „За нещастие…“. Аз бих казал обратното: Хубаво е, че стоят вън от формалната политика – така няма да губят време и сили за глупости. Те имат капацитета и възможността да решават проблемите на обществото и го правят всеки ден, стоейки встрани от партийната талибания. В този смисъл те управляват света извън и въпреки политиката.

Рубрика: Коментари