За Комисията „Хохегер“ и защо не беше преименувана на Комисията „Моника“

Моника Станишева

За начало на този разказ може да се ползва моментната несъобразителност на един политик от висшия ешелон на БСП, да остави за кратко извън джоба си флашката, на която държал целия си бизнес архив (ах тези флашки!). Това било достатъчно някой да прояви интерес и да копира съдържанието ѝ. Така опасните тайни станали достояние на хора, които в никакъв случай не би трябвало да знаят за тях.

Из стенограмите на комисията

30.05.2012 г.

Председателят Димитър Главчев: „По този договор (за Пловдивския панаир, б.а.) Вие плащали ли сте на някой някакви средства?“

Моника Йосифова: „Не! На никой нищо, единствено за преводачески услуги.“

Депутатът Пламен Нунев: „…ползвали ли сте услуги на консултантска юридическа компания или на адвокатска кантора за подготовката на самия договор и ако сте ползвали, извършвали ли сте такива плащания?“

Моника Йосифова: „По принцип договорите ни бяха предложени като рамка от Хохегер. …Нямам обслужваща юридическа кантора. Но имам юрист, с който работя от много години. С нея имам месечен договор за определена сума“ – следва уточнение – „Аз си имам вътрешен служител. Имам служител в агенцията. Имам юрист на работа в агенцията, който е на заплата при мен и всички договори ги гледа.

Депутатът Снежана Дукова: „Имате ли съвместни договори и проекти с Росен Карадимов или с фирми, близки до Росен Карадимов или с бившата му съпруга?“

Моника Йосифова: …Нямам нито един договор с Росен Карадимов, нито познавам жена му. …нямам никакви служебни, бизнес отношения с него и никога не съм имала.

Депутатът Румен Иванов: „…какви са вашите договорни отношения с ‚КМ – Консултинг‘ ЕООД?“

Моника Йосифова: Коя е тази фирма, извинете? За първи път чувам за нея. Може ли да ми поясните?“

Румен Иванов: „С управител Нина Ненова. Въпреки че Вие отговорихте, че нямате нищо общо с нея юридически.“

Моника Йосифова: Нито знам коя е тази фирма, нито познавам този управител.

Пояснение: На заседанието от 09.05.2012 консултантът на обществената поръчка, по която Хохегер печели договора за оправяне имиджа на България, Росен Карадимов получава следния въпрос: „…знаете ли за сключвани договори между Моника Янова (Йосифова, б.а.) и фирмата на съпругата Ви Нина Ненова, и за какво са били тези договори? Визирам фирмата ‚Keй Eм Консултинг‘ с ‚ПР eнд Медия‘. …консултирате комисията, а след това Ваша фирма търси, резервира земи за Моника Янова по нашето Черноморие, естествено, не срещу благодарност само, а срещу комисиони.“ Въпросът цели установяване конфликт на интереси. Консултантът и съветник на премиера Станишев отрича да е бил в конфликт към онзи момент и добавя „Оттам нататък става дума за гражданско-правни отношения. Аз мога да Ви ги обясня, както мога да Ви кажа, че това не е фирма на съпругата ми… Един поглед в търговския регистър установява, че Нина Ненова, жената с която Карадимов живее и от която има две деца, е собственик на „Кей Ем Консултинг“ ЕООД (днес удобно прекръстена на „Би Ленд“ ЕООД). Добре е да се знае също, че е завършила и преподава… балет.

***

Малко след отговорите на Моника Йосифова пред комисията, на 08.06.2012 в-к „Капитал“ публикува документи, изобличаващи я в лъжа. Оказва се, че тя прикрива доста сериозни бизнес взаимоотношения с Росен Карадимов, както и плащания във връзка с Хохегер към адвокатско съдружие „Спасов и Братанов“. Това дава основание на комисията да изиска справка от НАП за разглеждания период. И тук става интересно: Справката не само потвърждава публикацията на в-к „Капитал“, но разкрива наличието на много по-пълноводни парични потоци течащи от фирмата на Йосифова към премиерския съветник и свързани с него лица.

Близо 200 хил. лв. отиват в адвокатската кантора на Карадимов, с когото тя твърди, че никога не е имала бизнес взаимоотношения. Почти половин милион са преводите към „Кей Ем Консултинг“ – фирмата, за която тя не е чувала. Оказва се че между двете фирми има договор, подписан естествено от Йосифова и Ненова – онази Ненова, която Йосифова не познава. Над 125 хл. лв. пък отиват към друга адвокатска кантора, (с каквито тя не работела) – „Спасов и Братанов“. Още по-интересно става когато се направи засечка с бизнес архива, за който споменах в началото. Оказва се, че договорът, споменат в справката от НАП е договорът, за който Карадимов казва „става дума за гражданско-правни отношения“. По него фирмата на г-жа Йосифова превежда на „Кей Ем Консултинг“ 382 000 лв., за да ѝ бъдат запазени парцели край морето. Тази сума фигурира в справката от НАП и е част от споменатия половин милион. Върхът на черешката по тази сделка, обаче, е че Йосифова никога не купува запазените земи. Двете страни прекратяват договора по взаимно съгласие. И така: подписан е договор, целящ обосноваване прехвърлянето на големи суми, който се прекратява с трансфера. Това по цял свят се нарича СХЕМА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ. Между другото архивът разкрива още един интересен детайл от този договор: юридическото лице на Карадимов запазва за Йосифова земи, които всъщност са собственост на физическото лице Карадимов. Изразът „юридическото лице на Карадимов“ не е случаен. Архивът разкрива, че именно той основава „Кей Ем Консултинг“ ЕООД през собствена офшорна компания и впоследствие я прехвърля на жена си.

След публикацията във в-к „Капитал“, разбирайки, че е хваната в лъжа, Йосифова изпраща писмо до комисията, в което изведнъж си спомня, че платила на адвокат, за да ѝ подготви договора с Хохегер за панаира (който уж беше изготвен от Хохегер). С този ход Йософова си вкарва автогол, защото се оказва, че 24 часа след превода към адвоката, парите вече са в сметка на… Карадимов. На всичкото отгоре става ясно, че преведената сума е по два договора: единият свързан с Хохегер – за 20 000 EUR, но другият – по обществена поръчка на Министерството на финансите за 15 000 EUR (чисто, след съответните удръжки: 30 087.50 EUR). Това е необхванат от справката на НАП канал. Става ясно, че схемата за източване на пари в посока премиерския съветник е действала не само в случая Хохегер.

Справката в споменатия в началото архив повдига завесата и на този случай: Оказва се, че „ПР енд медия“ привлича „Кей Ем Консултинг“ за подизпълнител по договора си с Министерството на финансите. Именно по този договор „КМ Консултинг“ получава 75 000 лв. (фигуриращи в справката на НАП). Излиза, че 15 000 EUR са твърде малко за 2,5 млн. договор и по втори канал се източват още.

В архива има още един договор между „ПР енд медия“ и „Кей Ем консултинг“, сумата по който е в справката от НАП. Между другото, от широкия кръг дейности и интензитета на операциите, човек може да остане с впечатлението, че „КМ консултинг“ е сериозна компания с екип от експерти в различни области… Всъщност фирмата е просто една банкова сметка, без персонал, без офис и с управител преподаващ балет.

По отношение на договора между „ПР енд медия“ и адвокатското съдружие „Спасов и Братанов“ (публикуван от в-к „Капитал“) нещата са не по-малко интересни. Според него съдружието получава 50 000 лв. за да изготви договор на „ПР енд медия“ с Хохегер. Пред комисията адв. Спасов не отрича съществуването на такъв договор, но заявява, че буквално три дни след сключването Йосифова с анекс сменила изцяло предмета на дейност, да няма нищо общо с Хохегер. Само дето не подкрепя твърдението си с доказателства, а препраща към клиента. Клиентът пък, в лицето на Моника Йосифова, направо показва среден пръст на комисията. Нейният отказ да предостави споменатия анекс е обоснован с наличието на лични данни в него(!) Като че ли личните данни не могат да бъдат закрити. Всъщност анексът не е показан, защото за изготвяне на документи с невярно съдържание се предвиждат няколко години затвор. Затова се пристъпва към баламосване на комисията с литературната форма преразказ.

Между другото търговският регистър разкрива интересни факти около отношенията между Р. Карадимов и адвокатите от „Спасов и Братанов“. Юридическо лице на име „Пактум“ ООД, зад което стоят съдружниците от адвокатско съдружие „Спасов и Братанов“ придобива 200 дка. в Смолянско в края на мандата на Тройната коалиция. Няколко години по-късно съдружниците в „Пактум“ прехвърлят дружествените си дялове на „КМ Консултинг“, При това последният не плаща и лев за тези операции. Преди това „Пактум“ прехвърля и част от сградата на ул. „Славянска“ №29, където е адресът на АС „Спасов и Братанов“, а впоследствие и адресът на адвокат Росен Карадимов на… Нина Ненова.

В архива на политика от БСП има още доста неща. Но и от казаното дотук се вижда, че размерът на средствата от различните канали е дори по-голям от този на сумата, за която преди броени дни един бивш заместник председател на НС изчезна и цялата държава се тресе от корупционния скандал. Наличието на разгледаните тук парични потоци от Хохегер и МФ през Йосифова към Карадимов подсказват още нещо: За да отиват систематично пари към съветника на премиера, очевидно той има заслуга за спечелването на съответните поръчки и договори от фирмата на Йосифова. Всъщност става дума за тройна схема, при която съветникът е съветвал премиера кой да получи дадена поръчка или договор, премиерът е давал зелена светлина, а бенефициентът – в знак на благодарност – е споделял полученото със съветника.

Ето това се е случвало на най-високото място в държавата и затова се прави всичко възможно следите на тази схема да бъдат заличени. Последното в тази посока е, че на сакралната дата 14.06.2013 фирма „КМ Консултинг“ става „Би Ленд“ ЕООД.

Из стенограмите на комисията

20.09.2012 г.

Депутатът Антон Кутев:Да внесем една докладна до Народното събрание и да сменим името на Комисията от Хохегер на Моника.“

Председателят Димитър Главчев:Ще го гласуваме. За Карадимов друга комисия ли ще правим? Или Моника-Карадимов ще е с тире, за да е по-добре. Кажете защото току що развихте тезата, че е срещу Карадимов, което мен много ме изненада. Вие започнахте да говорите днес за Карадимов. Ако се върнем на стенограмата ще видим, че вие започнахте да говорите за Карадимов. Няма да може да смогнем за всичко, което сте правили през това време. За съжаление не може всичко, което сте правили да го обхванем. Толкова сте добри. Съжалявам много.

Рубрика: Коментари