Боиш се да не стане гей?

Страх те е, нали? Разбираемо е. Имаш една рожба, и не понасяш мисълта, да ѝ се случи нещо лошо. А взеха да разправят едни страхотии… Как щели да учат децата още в детската градина, да си избират момче ли да са или момиче. Как някаква джендър идеология ни налагали от Европа. Как искали да ни съсипят ценностите и морала… Ти нямаш време да се задълбаваш в детайли кое какво е и първата ти реакция е да предпазиш детето. Затова искам да те успокоя. Чуй ме. Има едно простичко нещо, което трябва да знаеш:

Сексуалната ориентация е вродена. Тя не се придобива.

Разбираш ли? Тя е даденост, биологична, а не социална характеристика. Сложно ли ти звучи? Добре, ще ти го кажа с други думи: Човек идва на този свят със сексуалната си ориентация, а не си я избира впоследствие. Не е като с религията, науката или прическата – да имаш предпочитание към някоя. Тя не е въпрос на избор.

Спомняш ли си времето, когато вашите ти казваха, че да се пуши не е хубаво и че е добре да не бързаш със секса – трябвало да узрееш. Обаче ти напук се криеше с приятели по градинките, пафкаше неумело и дори го направи… първия полов акт. Направи го, понеже искаше този избор и това решение да е твое. А правило ли ти е впечатление, че и през ум не ти е минавало да опиташ секс с някой от твоя пол, ей така, напук? Знаеш ли защо не ти е? Защото сексуалната ти ориентация не е въпрос на бунтарство, нито на мимолетно желание. Тя не е въпрос на мода. Не е привичка, нито възпитание, нито традиция, нито култура.

Сега ще ти дам един пример. Чуй как глупаво звучи: В нашето семейство по традиция сме с два крака. Моята ценностна система включва това да имам нос на лицето си и няма да се обвържа с човек, за когото това не е важно. Освен това мен са ме възпитали, че хората трябва да дишат и аз с разни некултурни простаци, които не са научили това през първите си седем години, не искам да имам нищо общо.

Усмихваш се, зная. Защото е абсурдно тъпо. Е, същото е и със сексуалната ориентация. Човек НЕ СТАВА гей, нито хетеро, нито би… Всеки ден да гледаш гей паради няма да те накарат да „обърнеш резбата“. Гей не се става. Гей се раждаш, а това за резбата е улично скудоумие, родено в нечия невежа глава. Резба не се обръща.

Знаеш ли, че светът има дългогодишен горчив опит с превъзпитаване на хомосексуалисти? Десетилетия наред с нулев успех. Някъде малко след средата на миналия век науката окончателно разбира, а след това и обществото постепенно започва да осъзнава, че сексуалната ориентация не е по желание. Та помисли само, ако можеше един човек да го изкушиш да си смени ориентацията, на света отдавна да не е останал и един хомосексуалист. Обществото има достатъчно ресурси да превъзпита тези няколко процента от себе си. Но възпитанието, културата, традициите, ценностната система нямат допирна точка с биологията на човека.

Жената да приготвя салатка и ракийка на мъжа си може да е традиция. Да не изневеряваш със сигурност е проява на морал. Да не приемаш лъжата е ценност. Да не се оригваш на масата е възпитание. Да се къпеш редовно е култура. Да си лягаш под път и над път с ново гадже, че и с няколко наведнъж, при положение, че имаш брачен партньор е разврат. Но да имаш десет пръсти на ръцете, както и да си хетеросексуален не е нито едно от тях.

И не обръщай внимание на политиците и църквата. Те си имат свои причини да те плашат. Единственият лек срещу страха е знанието и в случая ти е достатъчно да знаеш само това:

Сексуалната ориентация е вродена. Тя не се придобива.

Сега предполагам какво ти минава през ума: Щом е вродена, това значи, че детето ми може да е гей. Да, точно това означава. Божа работа. Между две и шест на сто от децата се раждат такива. Не е наследствено. Нито има връзка с разбиранията ти за живота и начина, по който е живян. Науката още няма отговор на въпроса защо се случва това, но то е факт. Детето ти може да е гей и това ще проличи около 16-та му година, когато човек се осъзнава сексуално.

Тук нищо не можеш да направиш. Не е нещо, което може да предотвратиш или промениш. Утре със сигурност ще се намери онази комбинация от фактори, която определя сексуалната ориентация, но утре. А днес всичко, което можеш да сториш е да възпиташ себе си и детето си в толерантност. Да го образоваш предварително. Да му обясниш отсега, че има различни, които не са измет, не са развратени, не са недъгави. Просто са родени такива и човек не може да бъде осъждан за това. Те са точно толкова хора, колкото и останалите. Направи го, защото си в неведение дали детето ти не е сред въпросните 2 до 6 процента. Не искам да те плаша, но трябва да знаеш, че дори в САЩ – страна с широко застъпено сексуално образование сред подрастващите, самоубийствата при тинейджъри, които са осъзнали, че са хомосексуални, са 4 пъти повече от тези при хетеросексуалните. Нали не искаш детето ти да се самоубие, защото осъзнава, че в очите на родителите си е нещо отвратително и позорно?

Затова просто запомни: Ако искаш най-доброто за детето си, го обичай, каквото и да е. И го възпитай да бъде добър човек. Това е достатъчно.

Рубрика: Коментари